Health Promotion and Prevention
- Faculty
Faculty of Business Management and Social Sciences
- Version
Version 1 of 23.04.2024.
- Module identifier
22B1554
- Module level
Bachelor
- Language of instruction
German
- ECTS credit points and grading
15.0
- Module frequency
only summerterm
- Duration
1 semester
- Overall workload
The total workload for the module is 450 hours (see also "ECTS credit points and grading").
- Teaching and learning methods
Lecturer based learning Hours of workload Type of teaching Media implementation Concretization Lecturer independent learning Hours of workload Type of teaching Media implementation Concretization 370 Study of literature - 80 Exam preparation -
- Graded examination
- Written examination or
- Homework / Assignment
- Literature
Bartholomeyczik, S. (2006). Prävention und Gesundheitsförderung als Konzepte der Pflege. In: Pflege & Gesellschaft 11. Jg. 2006 H.3, 210 -223
DBFK (Hrsg.) (2011). Gesundheitsförderung und Prävention – Handlungsfelder der Pflege. Selbstverlag
Hurrelmann, K.; Horn, A. (2014). Das komplementäre Verhältnis von Gesundheitsförderung und Pflege. In Schaeffer, D.; Wingenfeld, K. (Hrsg.) Handbuch Pflegewissenschaft. Weinheim München: Juventa, 727-743BGM (Bundesgesundheitsministerium) (2021): Prävention. Verfügbar unter: www.b undesgesundheitsministerium.de/service/begriffe-von-a-z/p/praevention.html [05.11.2021]
Parker R., Ratzan CS. (2009): Health literacy: a second decade of distinction for Americans. Journal of health communication 15 (2), S.20-33
Schaeffer D., et al. (2020): Gesundheitskompetenz – Kurzinformation für Pflegefachpersonen. Herausgegeben vom DBfK (Deutscher Berufsverband für Pflegeberufe) und NAP (Nationaler Aktionsplan Gesundheitskompetenz). Berlin. DBfk/ NAP
- Applicability in study programs
- Nursing Science
- Nursing Science, B.Sc.
- Nursing Management
- Nursing Management, B.A.
- Person responsible for the module
- Roling, Maren Doris Heike
- Teachers
- Roling, Maren Doris Heike