Health Promotion and Prevention

Faculty

Faculty of Business Management and Social Sciences

Version

Version 1 of 23.04.2024.

Module identifier

22B1554

Module level

Bachelor

Language of instruction

German

ECTS credit points and grading

15.0

Module frequency

only summerterm

Duration

1 semester

 

 

Overall workload

The total workload for the module is 450 hours (see also "ECTS credit points and grading").

Teaching and learning methods
Lecturer based learning
Hours of workloadType of teachingMedia implementationConcretization
Lecturer independent learning
Hours of workloadType of teachingMedia implementationConcretization
370Study of literature-
80Exam preparation-
Graded examination
  • Written examination or
  • Homework / Assignment
Literature

Bartholomeyczik, S. (2006). Prävention und Gesundheitsförderung als Konzepte der Pflege. In: Pflege & Gesellschaft 11. Jg. 2006 H.3, 210 -223

DBFK (Hrsg.) (2011). Gesundheitsförderung und Prävention – Handlungsfelder der Pflege. Selbstverlag
Hurrelmann, K.; Horn, A. (2014). Das komplementäre Verhältnis von Gesundheitsförderung und Pflege. In Schaeffer, D.; Wingenfeld, K. (Hrsg.) Handbuch Pflegewissenschaft. Weinheim München: Juventa, 727-743

BGM (Bundesgesundheitsministerium) (2021): Prävention. Verfügbar unter: www.b undesgesundheitsministerium.de/service/begriffe-von-a-z/p/praevention.html [05.11.2021]

Parker R., Ratzan CS. (2009): Health literacy: a second decade of distinction for Americans. Journal of health communication 15 (2), S.20-33

Schaeffer D., et al. (2020): Gesundheitskompetenz – Kurzinformation für Pflegefachpersonen. Herausgegeben vom  DBfK (Deutscher Berufsverband für Pflegeberufe) und NAP (Nationaler Aktionsplan Gesundheitskompetenz). Berlin. DBfk/ NAP

Applicability in study programs

  • Nursing Science
    • Nursing Science, B.Sc.

  • Nursing Management
    • Nursing Management, B.A.

    Person responsible for the module
    • Roling, Maren Doris Heike
    Teachers
    • Roling, Maren Doris Heike